Пояснення до Кроку першого | |||||||||||||||||||
На першому кроці, в ланцюжку «клімат->ґрунт->урожайність», ми виключаємо з розрахунків ґрунти, приймаючи їх однакової якості на всьому просторі України і розглядаємо лише вплив сонячного світла, опадів і тепла на формування урожайності сільськогосподарських культур. | |||||||||||||||||||
Фрагмент уроку
математики 4 клас 1. Знайомство з завданням. Завдання. З 2 кг борошна випікають 3кг хліба. Скільки кілограмів хліба випечуть з 8кг борошна? |
|||||||||||||||||||
Приблизно так
вирішуються всі задачі щодо визначення урожайності с/г культур: 1. на вході - світло, волога, тепло, поживні речовини тощо; 2. нормативи витрат на одиницю продукції і формула розрахунків; 3. на виході - урожайність с/г культур. |
|||||||||||||||||||
Але за цією простотою стоїть багаторічна величезна праця і тисячі дослідницьких і експріментальних робіт вчених з різних галузей знань в усьому світі. | |||||||||||||||||||
I. Вплив кліматичних факторів на формування нормального (типового) урожаю | |||||||||||||||||||
Адміністративно, Миколайович, Ваша земельна ділянка знаходиться за адресою: Чернігівська область, Носівський район, Носівська міська рада. | |||||||||||||||||||
Географічно Носівська міська рада розташована на 50° 56′ Пн. ш. та 31° 34′ Сх. д.. | |||||||||||||||||||
Носівська міська рада знаходиться на відстані 0,4 км. від метеостанції «Носівка» з координатами 50° 55′ Пн. ш. та 31° 34′ Сх. д.. | |||||||||||||||||||
Дані спостережень за кліматом на цій метеостанції використані для обґрунтування агрокліматичного потенціалу за місцем розташування земельної ділянки. | |||||||||||||||||||
1.1. Агрокліматичні умови. | |||||||||||||||||||
У відповідності до природно-сільськогосподарського районування, територія, на якій розташована Носівська міська рада, входить в зону Лісостепу, провінція - Лісостепова Лівобережна, шифр провінції - ЛС3. | |||||||||||||||||||
У відповідності до ст. 179 Земельного кодексу України природно-сільськогосподарське районування земель є основою для оцінки земель і розроблення землевпорядної документації щодо використання та охорони земель. | |||||||||||||||||||
В наших розрахунках будуть використані дані з | сайту.[1] | ||||||||||||||||||
Таблиця 1. | |||||||||||||||||||
Стисла характеристика кліматичних умов території, на якій розташована Носівська міська рада | |||||||||||||||||||
Місяць | Показники | ||||||||||||||||||
Розр. МДж/м² за добу | Хмарність, % | Факт МДж/м² за добу | Температура, ºС | Опади, мм | Вологість повітря, % | Середня швидкість вітру, м/сек | Днів із сильним вітром | ||||||||||||
Січень | 5,7 | 33,8 | 3,7 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 84 | 4,5 | 0,6 | |||||||||||
Лютий | 10,2 | 35,1 | 6,6 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 83 | 4,4 | 1,1 | |||||||||||
Березень | 17,3 | 38,2 | 10,7 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 83 | 4,4 | 0,9 | |||||||||||
Квітень | 22,8 | 39,1 | 13,9 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 84 | 4,2 | 0,8 | |||||||||||
Травень | 27,5 | 31,9 | 18,8 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 86 | 3,8 | 0,8 | |||||||||||
Червень | 29,3 | 35,8 | 18,8 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 85 | 3,5 | 0,6 | |||||||||||
Липень | 28,4 | 33,3 | 18,9 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 85 | 3,3 | 0,1 | |||||||||||
Серпень | 23,3 | 30,6 | 16,2 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 85 | 3,3 | 0,1 | |||||||||||
Вересень | 18,4 | 40,8 | 10,9 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 83 | 3,7 | 0,5 | |||||||||||
Жовтень | 11,6 | 42,1 | 6,7 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 83 | 4,1 | 0,6 | |||||||||||
Листопад | 7,0 | 49,6 | 3,5 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 85 | 4,4 | 0,6 | |||||||||||
Грудень | 4,6 | 38,4 | 2,8 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 85 | 4,4 | 0,8 | |||||||||||
За рік | 6285 | 36 | 4014 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 84 | 4,0 | 7,5 | |||||||||||
Миколайович, перед Вами кліматичні ДАНІ території, на якій розташована Носівська міська рада. Певний набір цифр, на підставі яких поки що неможливі будь які висновки, щодо вартості Вашої земельної ділянки. | |||||||||||||||||||
Ми з Вами мусимо і повинні зробити аналіз і інтерпретацію цих ДАНИХ, щоб з них отримати ІНФОРМАЦІЮ - знання, які (в нашому вмпадку) стосуються сільськогосподарського виробництва і зрозумілі людям. | |||||||||||||||||||
Ретельний аналіз агрокліматичних умов та їх вплив на формування урожаю наведено нижче. | |||||||||||||||||||
1.2. Обрахування нормального (типового) урожаю. | |||||||||||||||||||
Забезпеченість світлом (енергією сонця) | |||||||||||||||||||
Урожай сільськогосподарських культур формується в процесі фотосинтезу в результаті використання й перетворення енергії сонячної радіації. Тімірязєв К.А. вважав, що: «Предел плодородия данной площади земли определяется не количеством удобрений, не количеством влаги, а количеством световой энергии, которую посылает на данную поверхность Солнце. Каждый луч Солнца, не уловленный поверхностью поля, луга, пастбища, богатство, потерянное навсегда, и за растрату которого более просвещенный потомок когда-нибудь осудит своего невежественного предка». | |||||||||||||||||||
Від географічної
широти місцевості залежить тривалість дня, а отже, і надходження сонячної
радіації. За допомогою Google нами створено базу даних (БД) «Oblast», в якій визначено широту і довготу місцевості для кожної ради або центрального села. Для обрахування сходу і заходу сонця для широти, на якій розташована рада, використано вільно розповсюджену програму NOAA_Solar_Calculations_day у форматі Microsoft Office Excel. |
|||||||||||||||||||
Таблиця 2. | |||||||||||||||||||
Носівська міська рада. Тривалість дня (світлої частини доби). | |||||||||||||||||||
Місяць | Кількість днів | Кількість годин | Можлива кількість годин сонячного сяйва* | Фактична кількість годин сонячного сяйва | Середня тривалість дня, год:хв:сек | Полудена висота сонця на 15-е число місяця | |||||||||||||
годин | % від В | годин | % від Г | ||||||||||||||||
А | Б | В | Г | Д | Е | Ж | З | І | |||||||||||
Січень | 31 | 744 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 66,2 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | |||||||||||
Лютий | 28 | 672 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 64,9 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | |||||||||||
Березень | 31 | 744 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 61,8 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | |||||||||||
Квітень | 30 | 720 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 60,9 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | |||||||||||
Травень | 31 | 744 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 68,1 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | |||||||||||
Червень | 30 | 720 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 64,2 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | |||||||||||
Липень | 31 | 744 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 66,7 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | |||||||||||
Серпень | 31 | 744 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 69,4 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | |||||||||||
Вересень | 30 | 720 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 59,2 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | |||||||||||
Жовтень | 31 | 744 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 57,9 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | |||||||||||
Листопад | 30 | 720 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 50,4 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | |||||||||||
Грудень | 31 | 744 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 61,6 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | |||||||||||
За рік | 365 | 8760 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 63,9 | #ЗНАЧ! | ||||||||||||
*Час від сходу до заходу сонця з урахуванням рефракції. | [2] | ||||||||||||||||||
#ЗНАЧ! | |||||||||||||||||||
Рослинами для фотосинтезу використовується лише частина спектру сонячної радіації (0,38-0,71 мкм), яка зветься фотосинтетично активна радіація (ФАР). | |||||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||||
Мал. 1. Носівська міська рада. Прихід сонячної енергії, МДж/м² в середньому за добу на горизонтальну поверхню по місяцям року. | |||||||||||||||||||
В сільськогосподарському виробництві рослини використовують не всю енергію сонця, а лише ту, що надійшла за період іх вегетації. | |||||||||||||||||||
Таблиця 3. | |||||||||||||||||||
Носівська міська рада. Прихід ФАР* по місяцях, МДж/м². | |||||||||||||||||||
Декади месяца | березень | квітень | травень | червень | липень | серпень | вересень | жовтень | |||||||||||
1 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | |||||||||||
2 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | |||||||||||
3 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | |||||||||||
Всього | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | |||||||||||
*[3] | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||||||
Потенційна, або теоретично можлива, урожайність основної продукції розраховується по приходу (ФАР) за період вегетації культури й коефіцієнту її використання. Для визначення приходу ФАР за вегетацію культури й коефіцієнт використання ФАР посівами використана довідкова література. | |||||||||||||||||||
Потенційну урожайність абсолютно сухої біомаси за приходом фотосинтетично активної радіації визначено за, дещо зміненої, формулою А.О. Нічипоровіча: | |||||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||||
, | ( 1 ) | ||||||||||||||||||
де ПУ б – потенційна урожайність сухої біомаси, т/га; Qф – прихід ФАР за період вегетації культури, МДж/м²; Кф – коефіцієнт використання ФАР посівами, % ; q - теплотворна здатність одиниці урожаю біомаси сільськогосподарської культури, МДж/кг; 10, 100 – коефіцієнти переведення в гектари, центнери тощо. |
|||||||||||||||||||
Визначення можливого урожаю біомаси за величиною цих показників За ступенем засвоєння рослинами ФАР А.О. Нічипоровіч підрозділяє посіви на 4 класу: зазвичай спостережувані (ККД ФАР становить 0,5 - 1,5%), хороші (1,5 - 3,0), рекордні (3,5 - 5,0) і теоретично можливі (6,0 - 8,0). В наших розрахунках будемо орієнтуватись на хороший урожай. | |||||||||||||||||||
Для визначення періоду вегетації створено БД "Meteo", в основу якої покладені дані агрокліматичних довідників | |||||||||||||||||||
Таблиця 4. | |||||||||||||||||||
Носівська міська рада. Розрахунок приходу ФАР за період вегетації для основних сільськогосподарських культур. | |||||||||||||||||||
Культура | Сорти | Min. температурa повітря для початку вегетації, ºС | Дата настання Мin температури | Тривалість періоду вегетації, днів | Дата закінчення вегетації | Прихід ФАР за період вегетації, млн. МДж/га | |||||||||||||
Пшениця яра (м’яка) | Ранньостиглі | 5 | #ЗНАЧ! | 80 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | 5 | #ЗНАЧ! | 100 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пізньостиглі | 5 | #ЗНАЧ! | 120 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пшениця яра (тверда) | Ранньостиглі | 5 | #ЗНАЧ! | 80 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | 5 | #ЗНАЧ! | 100 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пізньостиглі | 5 | #ЗНАЧ! | 120 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Ячмінь озимий | Ранньостиглі | 5 | #ЗНАЧ! | 70 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | 5 | #ЗНАЧ! | 90 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пізньостиглі | 5 | #ЗНАЧ! | 110 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Ячмінь ярий | Ранньостиглі | 5 | #ЗНАЧ! | 80 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | 5 | #ЗНАЧ! | 100 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пізньостиглі | 5 | #ЗНАЧ! | 120 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Овес | Ранньостиглі | 5 | #ЗНАЧ! | 80 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | 5 | #ЗНАЧ! | 100 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пізньостиглі | 5 | #ЗНАЧ! | 120 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Жито озиме | Ранньостиглі | 5 | #ЗНАЧ! | 80 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | 5 | #ЗНАЧ! | 100 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пізньостиглі | 5 | #ЗНАЧ! | 120 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пшениця озима | Ранньостиглі | 5 | #ЗНАЧ! | 100 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | 5 | #ЗНАЧ! | 110 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пізньостиглі | 5 | #ЗНАЧ! | 120 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Кукурудза на зерно | Ранньостиглі | 10 | #ЗНАЧ! | 100 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | 10 | #ЗНАЧ! | 130 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пізньостиглі | 10 | #ЗНАЧ! | 170 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Гречка | Ранньостиглі | 7 | #ЗНАЧ! | 60 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | 7 | #ЗНАЧ! | 70 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пізньостиглі | 7 | #ЗНАЧ! | 80 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Просо | Ранньостиглі | 10 | #ЗНАЧ! | 60 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | 10 | #ЗНАЧ! | 90 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пізньостиглі | 10 | #ЗНАЧ! | 120 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Рис | Ранньостиглі | 15 | #ЗНАЧ! | 100 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | 15 | #ЗНАЧ! | 110 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пізньостиглі | 15 | #ЗНАЧ! | 130 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Горох | Ранньостиглі | 5 | #ЗНАЧ! | 60 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | 5 | #ЗНАЧ! | 90 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пізньостиглі | 5 | #ЗНАЧ! | 120 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Соя | Ранньостиглі | 10 | #ЗНАЧ! | 120 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | 10 | #ЗНАЧ! | 140 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пізньостиглі | 10 | #ЗНАЧ! | 160 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Картопля | Ранньостиглі | 10 | #ЗНАЧ! | 60 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | 10 | #ЗНАЧ! | 90 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пізньостиглі | 10 | #ЗНАЧ! | 120 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Соняшник | Ранньостиглі | 8 | #ЗНАЧ! | 85 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | 8 | #ЗНАЧ! | 100 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пізньостиглі | 8 | #ЗНАЧ! | 115 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Ріпак ярий | Ранньостиглі | 3 | #ЗНАЧ! | 144 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | 3 | #ЗНАЧ! | 164 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Ріпак озимий | Ранньостиглі | 3 | #ЗНАЧ! | 146 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | 3 | #ЗНАЧ! | 147 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Льон олійний | Ранньостиглі | 7 | #ЗНАЧ! | 100 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | 7 | #ЗНАЧ! | 110 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Льон-довгунець | Ранньостиглі | 7 | #ЗНАЧ! | 80 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | 7 | #ЗНАЧ! | 100 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Цукрові буряки | Пізньостиглі | 5 | #ЗНАЧ! | 160 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Соя | Пізньостиглі | 10 | #ЗНАЧ! | 160 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Баштанні | Ранньостиглі | 12 | #ЗНАЧ! | 148 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | 12 | #ЗНАЧ! | 149 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пізньостиглі | 12 | #ЗНАЧ! | 150 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Огірки | Ранньостиглі | 12 | #ЗНАЧ! | 50 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | 12 | #ЗНАЧ! | 55 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пізньостиглі | 12 | #ЗНАЧ! | 70 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Помідори | Ранньостиглі | 12 | #ЗНАЧ! | 115 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | 12 | #ЗНАЧ! | 125 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пізньостиглі | 12 | #ЗНАЧ! | 140 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
#ЗНАЧ! | |||||||||||||||||||
#ЗНАЧ! | |||||||||||||||||||
Необхідно підкреслити, що зазначені періоди вегетації розраховані на середні багаторічні кліматичні дані і можуть корегуватись з урахуванням погодних умов поточного року. | |||||||||||||||||||
Таблиця 5. | |||||||||||||||||||
Носівська міська рада. Розрахунок потенційного біологічного урожаю, який забезпечується сонячною радіацією на її землях. | |||||||||||||||||||
Культура | Сорт | Прихід ФАР за вегетаційнний період, млн. МДж/га | Зміст енергії в 1 кг врожаю, МДж / кг[4] | Коефіцієнт використання ФАР, %[5] | Урожайність сухої біомаси, ц / га | Урожайність основної продукції при стандартній вологості, ц / га | |||||||||||||
Пшениця яра (м’яка) | Ранньостиглі | #ЗНАЧ! | 19,31 | 3,20 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | #ЗНАЧ! | 19,31 | 3,20 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пізньостиглі | #ЗНАЧ! | 19,31 | 3,20 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пшениця яра (тверда) | Ранньостиглі | #ЗНАЧ! | 19,49 | 2,90 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | #ЗНАЧ! | 19,49 | 2,90 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пізньостиглі | #ЗНАЧ! | 19,49 | 2,90 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Ячмінь озимий | Ранньостиглі | #ЗНАЧ! | 18,72 | 4,00 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | #ЗНАЧ! | 18,72 | 4,00 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пізньостиглі | #ЗНАЧ! | 18,72 | 4,00 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Ячмінь ярий | Ранньостиглі | #ЗНАЧ! | 18,51 | 3,20 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | #ЗНАЧ! | 18,51 | 3,20 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пізньостиглі | #ЗНАЧ! | 18,51 | 3,20 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Овес | Ранньостиглі | #ЗНАЧ! | 18,42 | 1,80 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | #ЗНАЧ! | 18,42 | 1,80 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пізньостиглі | #ЗНАЧ! | 18,42 | 1,80 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Жито озиме | Ранньостиглі | #ЗНАЧ! | 18,42 | 2,80 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | #ЗНАЧ! | 18,42 | 2,80 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пізньостиглі | #ЗНАЧ! | 18,42 | 2,80 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пшениця озима | Ранньостиглі | #ЗНАЧ! | 19,13 | 4,90 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | #ЗНАЧ! | 19,13 | 4,90 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пізньостиглі | #ЗНАЧ! | 19,13 | 4,90 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Кукурудза на зерно | Ранньостиглі | #ЗНАЧ! | 17,17 | 3,70 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | #ЗНАЧ! | 17,17 | 3,70 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пізньостиглі | #ЗНАЧ! | 17,17 | 3,70 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Гречка | Ранньостиглі | #ЗНАЧ! | 19,01 | 1,70 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | #ЗНАЧ! | 19,01 | 1,70 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пізньостиглі | #ЗНАЧ! | 19,01 | 1,70 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Просо | Ранньостиглі | #ЗНАЧ! | 19,26 | 3,47 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | #ЗНАЧ! | 19,26 | 3,47 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пізньостиглі | #ЗНАЧ! | 19,26 | 3,47 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Рис | Ранньостиглі | #ЗНАЧ! | 18,13 | 3,00 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | #ЗНАЧ! | 18,13 | 3,00 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пізньостиглі | #ЗНАЧ! | 18,13 | 3,00 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Горох | Ранньостиглі | #ЗНАЧ! | 19,72 | 2,20 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | #ЗНАЧ! | 19,72 | 2,20 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пізньостиглі | #ЗНАЧ! | 19,72 | 2,20 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Соя | Ранньостиглі | #ЗНАЧ! | 20,10 | 1,30 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | #ЗНАЧ! | 20,10 | 1,30 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пізньостиглі | #ЗНАЧ! | 20,10 | 1,30 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Картопля | Ранньостиглі | #ЗНАЧ! | 18,00 | 2,59 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | #ЗНАЧ! | 18,00 | 2,59 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пізньостиглі | #ЗНАЧ! | 18,00 | 2,59 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Соняшник | Ранньостиглі | #ЗНАЧ! | 18,63 | 2,02 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | #ЗНАЧ! | 18,63 | 2,02 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пізньостиглі | #ЗНАЧ! | 18,63 | 2,02 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Ріпак ярий | Ранньостиглі | #ЗНАЧ! | 20,00 | 1,50 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | #ЗНАЧ! | 20,00 | 1,50 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Ріпак озимий | Ранньостиглі | #ЗНАЧ! | 21,00 | 1,70 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | #ЗНАЧ! | 21,00 | 1,70 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Льон олійний | Ранньостиглі | #ЗНАЧ! | 19,26 | 1,00 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | #ЗНАЧ! | 19,26 | 1,00 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Льон-довгунець | Ранньостиглі | #ЗНАЧ! | 20,24 | 1,30 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | #ЗНАЧ! | 20,24 | 1,30 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Цукрові буряки | Пізньостиглі | #ЗНАЧ! | 16,12 | 5,10 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Баштанні | Ранньостиглі | #ЗНАЧ! | 14,44 | 1,00 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | #ЗНАЧ! | 14,44 | 1,00 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пізньостиглі | #ЗНАЧ! | 14,44 | 1,00 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Огірки | Ранньостиглі | #ЗНАЧ! | 14,36 | 1,00 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | #ЗНАЧ! | 14,36 | 1,00 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пізньостиглі | #ЗНАЧ! | 14,36 | 1,00 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Помідори | Ранньостиглі | #ЗНАЧ! | 13,53 | 1,00 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | #ЗНАЧ! | 13,53 | 1,00 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пізньостиглі | #ЗНАЧ! | 13,53 | 1,00 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
#ЗНАЧ! | |||||||||||||||||||
Ще раз звертаємо увагу - Ви вправі самостійно змінювати ті чи інші дані в БД, довідниках або формулах, якщо впевнені, що вони більш точно описують деталі або суть процесу для Вашої місцевості. | |||||||||||||||||||
Забезпеченість Вологою | |||||||||||||||||||
В світі лише 2.5 % води є прісною, причому 2/3 від цієї кількості недоступні людині, бо знаходиться в шапках полярного льоду і гірських льодовиках або в підземних водоносних горизонтах. | |||||||||||||||||||
Визначення потенційного урожаю сільськогосподарських культур за вологозабезпеченістю посівів проводиться за формулою: | |||||||||||||||||||
![]() |
, | [6] | ( 2 ) | ||||||||||||||||
де: Удвв – дійсно
можлива урожайність основної продукції по середній вологозабезпеченості,
т/га; Wпр – запас продуктивної вологи за час вегетації культури, мм/га; Кв – коефіцієнт водоспоживання культури; Вст – стандартна вологість продукції, %; а – сума частин урожаю (основна + побічна). |
|||||||||||||||||||
Для визначення запасів продуктивної вологи за час вегетації сільськогосподарської культури нами використана наступна формула: | |||||||||||||||||||
![]() |
, | ( 3 ) | |||||||||||||||||
![]()
|
|||||||||||||||||||
![]()
|
|||||||||||||||||||
Мал. 2. Характеристика опадів на території, де розташована Носівська міська рада. | |||||||||||||||||||
Річна кількість опадів не повністю використовується рослинами. Непродуктивні витрати Вологи містять у собі стік з талими водами та зливовими опадами з полів, що мають значний ухил, а також випаровування з поверхні ґрунту, не зайнятого рослинами і поповнення ґрунтових вод . | |||||||||||||||||||
Таблиця 6. | |||||||||||||||||||
Носівська міська рада. Кількість опадів за вегетаційний період, мм. | |||||||||||||||||||
Декади месяца | березень | квітень | травень | червень | липень | серпень | вересень | жовтень | |||||||||||
1 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | |||||||||||
2 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | |||||||||||
3 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | |||||||||||
Всього за місяць | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | |||||||||||
#ЗНАЧ! | |||||||||||||||||||
Кількість Вологи, затрачуваної на формування одиниці сухої маси специфічне для кожної культури. Проте в певних межах справедливе твердження - рослина затрачає на формування одиниці сухої речовини тим менше води, чим повніше задовольняються його потреби в інших факторах життєзабезпечення. | |||||||||||||||||||
Чим нижче рівень агротехніки й ґрунтової родючості, тим коефіцієнт водоспоживання вище. У зв'язку з відсутністю даних, які відповідають умовам території, на якій розташована Носівська міська рада, використані середні коефіцієнти водоспоживання, наведені в літературі. | |||||||||||||||||||
Таблиця 7. | |||||||||||||||||||
Носівська міська рада. Розрахунок урожайності сільськогосподарських культур, лімітовану забезпеченістю вологою | |||||||||||||||||||
Культура | Сорти | Запаси вологи в метровому шарі ґрунту на дату вегетації, мм | Кількість опадів за період вегетації, мм | Запаси продуктивної вологи за час вегетації, мм | Транспіраційний коефіцієнт, кг/кг абсолютно сухої біомаси | Урожайність основної продукції при стандартній вологості, ц/га | |||||||||||||
Пшениця яра (м’яка) | Ранньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 457 | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 457 | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пізньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 457 | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пшениця яра (тверда) | Ранньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 447 | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 447 | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пізньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 447 | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Ячмінь озимий | Ранньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 413 | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 413 | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пізньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 413 | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Ячмінь ярий | Ранньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 385 | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 385 | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пізньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 385 | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Овес | Ранньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 471 | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 471 | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пізньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 471 | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Жито озиме | Ранньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 435 | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 435 | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пізньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 435 | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пшениця озима | Ранньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 440 | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 440 | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пізньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 440 | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Кукурудза на зерно | Ранньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 286 | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 286 | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пізньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 286 | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Гречка | Ранньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 594 | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 594 | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пізньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 594 | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Просо | Ранньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 226 | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 226 | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пізньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 226 | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Рис | Ранньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 748 | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 748 | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пізньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 748 | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Горох | Ранньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 856 | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 856 | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пізньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 856 | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Соя | Ранньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 770 | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 770 | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пізньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 770 | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Картопля | Ранньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 523 | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 523 | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пізньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 523 | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Соняшник | Ранньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 660 | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 660 | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пізньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 660 | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Ріпак ярий | Ранньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 814 | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 814 | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Ріпак озимий | Ранньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 814 | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 814 | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Льон олійний | Ранньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 996 | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 996 | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Льон-довгунець | Ранньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 996 | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 996 | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Цукрові буряки | Пізньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 437 | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Баштанні | Ранньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 638 | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 638 | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пізньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 638 | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Огірки | Ранньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 457 | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 457 | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пізньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 457 | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Помідори | Ранньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 880 | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 880 | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пізньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 880 | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
#ЗНАЧ! | |||||||||||||||||||
#ЗНАЧ! | |||||||||||||||||||
Забезпеченість теплом | |||||||||||||||||||
Кожна рослина для свого розвитку має потребу в певному мінімумі й максимумі тепла. Кількість тепла, яка необхідно рослинам для повного завершення вегетаційного циклу, називають біологічною сумою температур. Вона розраховується як арифметична сума середньодобових температур за період вегетації. | |||||||||||||||||||
Температурні границі початку й кінця вегетації, або критичний рівень, що обмежує активний розвиток культур, одержав назву біологічного нуля, або мінімуму. Для різних екологічних груп культур біологічний мінімум неоднаковий. Наприклад, для більшості зернових культур (ячмінь, жито, пшениця) він дорівнює +5 ºС, для кукурудзи, гречки, бобових, соняшника, для плодових культур +10 ºС, для субтропічних культур (рис, бавовна) +15 ºС. | |||||||||||||||||||
Для оцінки термічних ресурсів регіону використовується показник суми активних температур. Цей показник був запропонований в 19 столітті. французьким біологом Гаспареном, а теоретично обґрунтований і уточнений радянським вченим Селяниновим в 1930 р. Він представляє суму всіх середньодобових температур за період, коли ці температури перевищують певний термічний рівень: +5, +10 ºС. | |||||||||||||||||||
Щоб зробити висновок про можливість вирощування культури в певному регіоні, необхідно зрівняти між собою два показники: ∑ біологічних температур, що показує потребу рослин у теплі, і ∑ активних температур, що накопичується в даному регіоні. Перша величина завжди повинна бути менше другої на 10-20%. У противному випадку не можна розраховувати на повне використання біологічного потенціалу рослин. | |||||||||||||||||||
Таблиця 8 | |||||||||||||||||||
Носівська міська рада. Середня багаторічна сума активних температур за вегетаційний період, ºС. | |||||||||||||||||||
Переход через | квітень | травень | червень | липень | серпень | вересень | жовтень | Всього | |||||||||||
> 0 ºC | 23 | 47 | 59 | 64 | 60 | 44 | 25 | 323 | |||||||||||
> 5 ºC | 16 | 42 | 51 | 57 | 54 | 40 | 16 | 277 | |||||||||||
> 10 ºC | 0 | 42 | 51 | 57 | 54 | 40 | 0 | 245 | |||||||||||
> 15 ºC | 0 | 15 | 51 | 57 | 54 | 15 | 0 | 193 | |||||||||||
Сума біологічних температур визначалася за формулою: | |||||||||||||||||||
∑ tбк = ∑ tб+Рк+Пш+Пм+Пк+200 (250, 300), | ( 4 ) | ||||||||||||||||||
де: ∑ tбк – сума біологічних температур вище 10 ºС; | |||||||||||||||||||
∑ tб – сума біологічних температур; | |||||||||||||||||||
Рк – різниця сум кліматичних температур за період із середньої добової темературою вище 10 ºС і граничних температур, при яких починається розвиток рослин; | |||||||||||||||||||
Пш – поправка на широту місцевості; | |||||||||||||||||||
Пм – поправка на мікрокліматичні особливості місцевості; | |||||||||||||||||||
Пк – поправка на континентальність; | |||||||||||||||||||
200 (250, 300) – відхилення сум температур 90% забезпеченості. | |||||||||||||||||||
Таблиця 9 | |||||||||||||||||||
Носівська міська рада. Розрахунок потреби сільськогосподарських культур у теплі. | |||||||||||||||||||
Культура | Сорти | ∑ tб для 55º С. Ш., ºС | Виправлення на 1º широти, ºС | ∑ tб для даного регіону, ºС | Сума активних температур, ºС | ∑ tб / ∑ активних температур, % | |||||||||||||
Пшениця яра (м’яка) | Ранньостиглі | 1400 | -20 | 1331 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | 1500 | -20 | 1431 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пізньостиглі | 1700 | -25 | 1614 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пшениця яра (тверда) | Ранньостиглі | 1500 | -15 | 1448 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | 1600 | -20 | 1531 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пізньостиглі | 1700 | -20 | 1631 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Ячмінь озимий | Ранньостиглі | 1250 | -20 | 1181 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | 1350 | -15 | 1298 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пізньостиглі | 1450 | -15 | 1398 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Ячмінь ярий | Ранньостиглі | 1450 | -15 | 1398 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | 1450 | -15 | 1398 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пізньостиглі | 1450 | -15 | 1398 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Овес | Ранньостиглі | 1250 | -20 | 1181 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | 1450 | -20 | 1381 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пізньостиглі | 1550 | -20 | 1481 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Жито озиме | Ранньостиглі | 1300 | -30 | 1197 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | 1350 | -30 | 1247 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пізньостиглі | 1400 | -30 | 1297 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пшениця озима | Ранньостиглі | 1500 | -25 | 1414 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | 1500 | -25 | 1414 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пізньостиглі | 1500 | -25 | 1414 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Кукурудза на зерно | Ранньостиглі | 1200 | 0 | 1200 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | 1400 | 0 | 1400 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пізньостиглі | 1500 | 0 | 1500 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Гречка | Ранньостиглі | 1200 | 0 | 1200 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | 1300 | 0 | 1300 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пізньостиглі | 1400 | 0 | 1400 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Просо | Ранньостиглі | 1570 | 15 | 1622 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | 1675 | 15 | 1727 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пізньостиглі | 1875 | 15 | 1927 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Рис | Ранньостиглі | 2500 | 0 | 2500 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | 2820 | 12 | 2861 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пізньостиглі | 3320 | 12 | 3361 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Горох | Ранньостиглі | 1250 | -10 | 1216 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | 1400 | -6 | 1379 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пізньостиглі | 1550 | -6 | 1529 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Соя | Ранньостиглі | 2340 | 8 | 2368 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | 2560 | 12 | 2601 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пізньостиглі | 3060 | 12 | 3101 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Картопля | Ранньостиглі | 1200 | 0 | 1200 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | 1500 | 0 | 1500 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пізньостиглі | 1800 | 0 | 1800 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Соняшник | Ранньостиглі | 1850 | 0 | 1850 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | 2000 | 0 | 2000 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пізньостиглі | 2300 | 0 | 2300 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Ріпак ярий | Ранньостиглі | 1700 | 0 | 1700 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | 1700 | 0 | 1700 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Ріпак озимий | Ранньостиглі | 1000 | -6 | 979 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | 1100 | -6 | 1079 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Льон олійний | Ранньостиглі | 1450 | -6 | 1429 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | 1550 | -6 | 1529 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Льон-довгунець | Ранньостиглі | 1000 | -6 | 979 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | 1100 | -6 | 1079 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Цукрові буряки | Пізньостиглі | 1700 | 0 | 1700 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Баштанні | Ранньостиглі | 2500 | 20 | 2569 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | 2750 | 20 | 2819 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пізньостиглі | 3000 | 20 | 3069 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Огірки | Ранньостиглі | 700 | 0 | 700 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | 750 | 0 | 750 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пізньостиглі | 900 | 0 | 900 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Помідори | Ранньостиглі | 1200 | 0 | 1200 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | 1350 | 0 | 1350 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пізньостиглі | 1700 | 0 | 1700 | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
#ЗНАЧ! | |||||||||||||||||||
В той же час звертаємо увагу на те, що 0% середньо та пізньосстиглих сортів, забезпечені теплом з надлишком. | |||||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||||
Мал. 3. Носівська міська рада. Зміна основних показників клімату за березень-жовтень місяці. | |||||||||||||||||||
Для переходу до
абсолютних показників визначення можливої урожайності по теплових ресурсах
використана методика, запропонована М. К. Каюмовим. Розрахунки проведені по
гідротермічному показнику (ГТП), у якому поряд із термічним показником
ураховуються умови зволоження. |
|||||||||||||||||||
Для визначення гідротермічного показника продуктивності сільськогосподарських культур використана формула: | |||||||||||||||||||
![]() |
(5) | ||||||||||||||||||
де: Тv– період вегетації культури (декади); | |||||||||||||||||||
![]()
|
|||||||||||||||||||
(6) | |||||||||||||||||||
де: Тv– період вегетації культури (декади); | |||||||||||||||||||
Wпр – запаси продуктивної вологи за період вегетації, мм; | |||||||||||||||||||
36 – емпіричний коефіцієнт; | |||||||||||||||||||
R – сумарний радіаційний баланс за період вегетації, кДж/см2 | |||||||||||||||||||
Дійсно можлива урожайність основної продукції по ГТП визначена по наступній залежності: | |||||||||||||||||||
![]() |
(7) | ||||||||||||||||||
де Удм (ГТП) – урожайність сухої біомаси основної продукції по гідротермічному показнику, т/га; | |||||||||||||||||||
22, 10 – емпіричні коефіцієнти; | |||||||||||||||||||
Кт – коефіцієнт товарності. | |||||||||||||||||||
Таблиця 10 | |||||||||||||||||||
Розрахунок дійсно можливої урожайності сільськогосподарських культур на території Носівська міська рада, яка лімітується надходженням тепла. | |||||||||||||||||||
Культура | Сорти | Коефіцієнт зволоження | ГТП | Запаси вологи за період вегетації, мм/га | Кт – коефіцієнт товарності культури | Урожайність основної продукції, ц/га | |||||||||||||
Пшениця яра (м’яка) | Ранньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 0,43 | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 0,43 | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пізньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 0,43 | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пшениця яра (тверда) | Ранньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 0,43 | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 0,43 | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пізньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 0,43 | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Ячмінь озимий | Ранньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 0,43 | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 0,43 | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пізньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 0,43 | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Ячмінь ярий | Ранньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 0,45 | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 0,45 | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пізньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 0,45 | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Овес | Ранньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 0,43 | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 0,43 | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пізньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 0,43 | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Жито озиме | Ранньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 0,33 | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 0,33 | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пізньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 0,33 | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пшениця озима | Ранньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 0,40 | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 0,40 | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пізньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 0,40 | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Кукурудза на зерно | Ранньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 0,45 | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 0,45 | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пізньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 0,45 | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Гречка | Ранньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 0,40 | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 0,40 | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пізньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 0,40 | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Просо | Ранньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 0,43 | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 0,43 | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пізньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 0,43 | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Рис | Ранньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 0,53 | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 0,53 | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пізньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 0,53 | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Горох | Ранньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 0,40 | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 0,40 | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пізньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 0,40 | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Соя | Ранньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 0,48 | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 0,48 | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пізньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 0,48 | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Картопля | Ранньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 0,50 | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 0,50 | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пізньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 0,50 | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Соняшник | Ранньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 0,50 | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 0,50 | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пізньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 0,50 | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Ріпак ярий | Ранньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 0,43 | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 0,43 | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Ріпак озимий | Ранньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 0,43 | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 0,43 | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Льон олійний | Ранньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 0,32 | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 0,32 | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Льон-довгунець | Ранньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 0,63 | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 0,63 | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Цукрові буряки | Пізньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 0,63 | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Баштанні | Ранньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 0,67 | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 0,67 | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пізньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 0,67 | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Огірки | Ранньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 0,67 | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 0,67 | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пізньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 0,67 | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Помідори | Ранньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 0,67 | #ЗНАЧ! | |||||||||||||
Середньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 0,67 | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
Пізньостиглі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 0,67 | #ЗНАЧ! | ||||||||||||||
#ЗНАЧ! | |||||||||||||||||||
Резюме: урожайність сільськогосподарських культур по забезпеченості території на якій розташована Носівська міська рада, теплом, світлом та вологою достатня для ефективного ведення виробництва. | |||||||||||||||||||
Нормальна урожайність. | |||||||||||||||||||
Підкреслюємо: окремо - теплом, окремо - світлом та окремо вологою! Але нас інтересує НОРМАЛЬНА (ТИПОВА) урожайність, яка визначається сумісною дією вказаних факторів. | |||||||||||||||||||
На жаль, більшість існуючих методик визначення урожайності не просунулись далі: усі говорять про те, на які фактори слід зважати і при цьому ніхто — як це зробити. Тому нема нічого дивного, що в державі не існує затвердженої методики визначення нормального (типового) урожаю сільськогосподарських культур - кожен експерт визначає його зі свого освітнього рівня. | |||||||||||||||||||
Ми використаємо методику запропоновану свого часу ґрунтовим Інститутом ім. В.В. Докучаєва - лідером в області вирішення фундаментальних і прикладних задач ґрунтознавства з більш ніж 80-ти річним досвідом робіт. | [7] | ||||||||||||||||||
В якості ключового
індикатора для його оцінки використовується показник, розроблений цим
інститутом, і розраховується за формулою: АП = (Σt≥10 ° * (КУ-Р)) / (КК + 100), (8) де: Σt≥10 ° С - сума температур вище або дорівнює 10 ° С ; КУ - коефіцієнт зволоження (відношення річної кількості опадів до річної величини випаровуваності для даного ландшафту). Величини КУ> 1.1 приймаються рівними 1.1 .; Р - поправка до КУ. |
|||||||||||||||||||
При КУ> 0.76, Р =
0.2-0.6 (1.1-КУ), при КУ = 0.76 - 0.36, Р = 0, при КУ = 0.35 - 0.30, Р =
0.35-КУ, при КУ ≤ 0.3, Р = 0.05. КК - коефіцієнт континентальності клімату. Розраховується за формулою Н. М. Іванова : КК = 100 * А / (0.33*λ ). (9) |
|||||||||||||||||||
де: А - річна
амплітуда температури повітря, Сº; λ - широта місцевості, градуси. Річна випаровуваність, як показав Е.Г. Коломиц, безпосередньо залежить від середньої липневої температури і розраховується за формулою Е = 1384 - 161,6 * t + 6,245 * t², (10) де: t - середня багаторічна температура липня місяця. |
|||||||||||||||||||
Нормальна
урожайність зернових культур розраховується за формулою: Ун = 33.2 * 1.4 * (АП / 10.0), (11) де: Ун - нормальна урожайність зернових культур, ц / га; АП - величина агрокліматичного потенціалу (АП) для зернових культур (по Карманову І.І.); 10.0 - базове значення величини АП; |
|||||||||||||||||||
33.2 - нормативна
урожайність (ц / га) зернових культур на еталонному ґрунті, відповідна нормам
зональних технологій при базовому значенні АП (10.0); 1,4 - коефіцієнт перерахунку на рівень урожайності за інтенсивної технології обробітку культур (штучна родючість); |
|||||||||||||||||||
#ЗНАЧ! | |||||||||||||||||||
![]()
|
|||||||||||||||||||
Таблиця 11 | |||||||||||||||||||
Зведена таблиця | |||||||||||||||||||
№№ п/п | Культура | Урожайність, ц/га | |||||||||||||||||
По ФАР | По волозі | По теплу | Перехідні коефіцієнти по області | Нормальна | Середня по області | ||||||||||||||
1 | Зернові в середньому | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 0,96 | 40,4 | 25,1 | ||||||||||||
2 | Пшениця озима | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 1,00 | 42,0 | 26,1 | ||||||||||||
3 | Ячмінь ярий | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 0,90 | 38,0 | 23,6 | ||||||||||||
4 | Кукурудза на зерно | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 1,62 | 68,0 | 42,2 | ||||||||||||
5 | Цукровий буряк | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 10,95 | 460,1 | 285,7 | ||||||||||||
6 | Льон-довгунець | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 0,20 | 8,2 | 5,1 | ||||||||||||
7 | Соняшник | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 0,52 | 21,7 | 13,5 | ||||||||||||
8 | Соя | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 0,38 | 15,8 | 9,8 | ||||||||||||
9 | Ріпак | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 0,49 | 20,6 | 12,8 | ||||||||||||
10 | Картопля | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 5,51 | 231,7 | 143,9 | ||||||||||||
11 | Овочі | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 5,87 | 246,7 | 153,2 | ||||||||||||
12 | Оз. жито | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 0,65 | 27,4 | 17,0 | ||||||||||||
13 | Овес | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | #ЗНАЧ! | 0,65 | 27,2 | 16,9 | ||||||||||||
Розрахунки свідчать, що за агрокліматичним потенціалом територія, на якій розташована Носівська міська рада, на 61% вище, ніж реальна урожайність по Чернігівській області. | |||||||||||||||||||
Дана урожайність забезпечується на еталонному ґрунті без негативних властивостей, з вмістом гумусу 4%, потужністю гумусового горизонту 50 см. і 50% фізичної глини. | |||||||||||||||||||
Наступний лист "Крок2" - визначення ґрунтів на ділянці і, виходячи з їх властивостей, корегування урожайності в більшу чи меншу сторону. |